UTEMÖBLER

TA HAND OM DINA UTEMÖBLER PÅ RÄTT SÄTT!

Sol och värme lockar till lata dagar på balkongen och ute i trädgården. Trots att utemöblerna endast är i bruk några enstaka månader om året får de vara med om skiftande väder och vind, vilket kräver underhåll på rätt sätt. Genom att följa skötselråden för respektive material ger du dina utemöbler förutsättningarna för ett längre liv i solen. Observera att solblekt tyg inte anses vara en reklamation då tyg är ett material som bleks vid direkt solljus. 

 
 
Allmän skötsel för utemöbler i alla material

Främsta rådet är att skydda dina möbler så ofta som möjligt. Ställ gärna de inomhus, under ett skydd eller i skuggan för att skydda från både väder och vind. Vid regn bör möblerna stå på lut så att vattnet direkt rinner av, torka gärna av möblerna efteråt. På vintern bör möblerna förvaras inomhus, här kan du sätta som rutin att varje gång möblerna åker in och ut för säsongen så ska de underhållas.

Givetvis går det lika bra att hand om de under säsong men två gånger om året är en bra tumregel.

Vård av oljade utemöbler i olika träslag

Olika träslag kräver olika underhåll. Gemensamt för de alla träslagen är däremot att tvätta av, låta torka och slipa bort flisor vid behov. Därefter ska möbeln oljas in för att ge skydd mot fukt samt förhindra att den blir torr och spricker. Vid oljebehandling ska jobbet utföras i skuggan för att inte riskera att oljan torkar för snabbt och möbeln inte hinner suga åt sig tillräcklig mängd. Snåla inte med olja, låt möbeln torka i ett par minuter innan du torkar av den överflödig olja. Vanligtvis brukar oljeimpregnering av utemöbler göras två gånger om året, men vid mycket sol och vind kan det krävas fler behandlingar för att skydda möblerna ordentligt.

TEXTILENE

Våra möbler i textilene kombineras vanligtvis med teak eller aluminium. Textilene är ett syntetiskt tyg som är tillverkat av PVC-behandlad polyester. Materialet är vattenresistent och UV-behandlat för att motverka solens blekning. Rengöring bör göras ungefär en gång i månaden, använd en fuktig trasa och torka av. Är möbler extra smutsiga av pollen, jord eller liknande är det bra att borsta bort smutsen direkt och spola av med trädgårdsslangen eller använd såpa, vatten och en mjuk borste.

AKACIA/HÅRDTRÄ

För att dina utemöbler i Akacia/hårdträ ska bibehålla sin finish bör de oljebhandlas. Eftersom träslagen i sig inte är lika feta av naturen behöver de oljas lite då och då, även under säsong. Nyinköpta möbler ska mättas med olja, applicera flera lager efter varandra så maximalt med olja absorberas. Torka bort det som blir överflödigt.

Sätt som rutin att möblerna behandlas innan de tas ut för säsongen – och sedan ett par gånger varje säsong.

KONSTROTTING

Konstrotting är ett plastmaterial som passar alldeles utmärkt för vårt skandinaviska klimat. Materialet är UV-beständigt och tåler väder och vind. Att det är UV-beständigt gör att möblerna inte bleknas, däremot rekommenderar vi alltid att förvara möblerna under ett möbelskydd eller på annat vis torrt och svalt – för att förlänga livslängden.

Se även till att regelbundet rengöra möblerna med milt rengöringsmedel, förslagsvis såpa och vatten, för att hålla damm och smuts borta från fiberväven i materialet.

 

ALUMINIUM/ROSTFRITT

Utemöbler i aluminium och rostfritt stål bör rengöras regelbundet med vatten och mild tvål. Skölj alltid noggrant med rikligt med vatten, något som blir extra viktigt om möblerna är placerade på ett havsnära avstånd där salt kan transporteras via luften. Saltet kan leda till korrosion som kan orsaka flagning eller bubblor i lacken. Tvätta inte möblerna med högtryckstvätt, ytan kan skadas av det höga trycket.

För maximal livslängd rekommenderar vi att möblerna förvaras i ett torrt utrymme, alternativt under ett möbelskydd. Aluminium är ett lätt material vilket gör att dina möbler blir smidiga att förflytta,

TEAK

Våra teakmöbler produceras av certifierad teak som är odlad för ändamålet och inte skövlade från ömtålig regnskog. Som ett av de tåligaste träslagen innehåller teak mycket olja som sedvanligt behövs för att inte materialet ska spricka. Eftersom träslaget innehåller naturligt mycket behöver inte möblerna impregneras lika ofta.

Vill du däremot behålla färgen behöver du behandla möblerna med en särskild olja. Se till att ytan är ordentligt avtorkad så att damm och smuts inte fastnar under oljan. Vi rekommenderar att du oljar in dina möbler före användandet, första gången bör även bordsskivans undersida impregneras för att minska risken för sprickbildning, detta eftersom att den sida av bordet som blivit inoljad sväller litegrann. Det levande materialet ger att variationer i både färg och ådring, som i sin tur gör varje möbel unik. Torka upp vätska som spills – direkt. När möblerna står ute på sommaren utsätts de för både väder och vind vilket i sin tur kan framkalla svartmögel. 

AINTWOOD

Materialet är framtaget för att användas utomhus då det är väderbeständigt och står emot både fukt och mögel. Aintwood är därför ett optimalt material för utomhusmöbler. Undvik skador på bordet genom att använda underlägg och låta bli att placera varma föremål direkt på ytan. Lämna inte glas eller likande föremål direkt i solljus då detta kan få aintwooden att smälta vilket i sin tur kan leda till att  små krater bildas på skivan. Aintwood är antingen borstad eller slipad, och bör därmed inte komma i kontakt med olja på det bidra till att fläckar uppkommer. 

För en effektiv och enkel rengöring används en fuktad trasa, vatten och såpa. Rengöringsmedel i pulverform kan orsaka repor i materialet och bör därför undvikas. Aintwood har en smältpunkt vid 60-70 grader.

STÅL/MESH

Stål och mesh är två material som är avvisande mot smuts och vätskor. Däremot behöver man vara uppmärksam på att vatten ska orsaka fläckar och rost. Se därför till att torka av ytan med en en mjuk fuktad trasa och såpvatten, för att undvika att materialet rostar. 

Om fläckarna eller rosten sitter för hårt rekommenderas en mjuk trasa fuktad i ren alkohol. Lösningsmedel får aldrig användas på lackerad eller ytbehandlad metall. Tänk på att underlaget som möbeln står på kan orsaka missfärgningar, var vaksam. Förvara möblerna torrt eller under möbelskydd.

BAMBU/NATURROTTING

Ett naturmaterial som är otrolig snyggt och trendigt, däremot inte särskilt väderbeständigt. Rottingmöbler ska helst inte stå utomhus utan bör placeras i torra utrymmen. Undvik stora temperaturskillnader. Enklaste rengöringen sker med fuktig trasa.

REP

Våra rep är kvalitetsspunna polyesterrep som är lätta att rengöra. Möblerna är behandlade för att klara 500-2000 timmar. Vi rekommenderar såpa och vatten för rengöring. Låt lufttorka. För de områdena som är svårare att komma åt kan en liten borste användas försiktigt. Använd aldrig högtryckstvätt eller starka kemikalier för att rengöra repet.

 

DYNOR

Alla dynor till utemöblerna måste tas in och ska inte ligga ute när de inte används. Vid smuts och fläckar rekommenderar vi att du endast tvättar med vatten och såpa, inte högtryckstvätt eller annat. Förvara alltid dynorna i en dynbox eller i annan torr miljö, detta för att undvika missfärgningar och förlänga livslängden. Om dynor utsätts för väta kan man ej reklamera eventuella skador som uppkommer.

  • Akryldynor är smutsavvisande och tåligt, dynorna går att tvätta i maskin utan att tappa färg eller krympa. Akrylen i dynorna går att återskapa så att den skyddande ytan består.
  • Bomullsdynor går också att tvätta på egen hand, ha i åtanke att bomull lätt krymper med vattentvätt. Vi rekommenderar därför hellre ett möbelskum som dammsugs bort.
  • Polyesterdynor är smuts- och vattenavvisande och går att rengöra genom försiktig handtvätt och dropptorkning. Möbelskum funkar också bra. 

PAVILJONG/PARASOLL/PERGOLA

Tyget är smuts- och vattenavvisande och går att rengöra genom försiktig handtvätt och dropptorkning. Möbelskum funkar också bra. Tyget är vattentåligt men inte vattentätt, taket tål 180g vatten och väggarna tål 160g. 

För våra parasoll rekommenderar vi att man använder sig av parasollskydd. Dra på överdraget när parasollet inte används, det mot sol och minskar därmed risken för solblekning. Överdraget används när parasollduken är torr, annars finns det risk för mögel. Lämna aldrig ett parasoll uppfält när det inte används. Hängparasoll är många gånger känsligare för vindar än vad traditionella parasoll (med pelaren mitt under duken) är. 

Samtliga tak och väggar tål inte att tvättas i maskin utan bör rengörs för hand. Vi rekommenderar att man spolar av med vattenslang och skurar med rent vatten och såpa. För att undvika mögelangrepp ska alltid tyget torka ordentligt och förvaras torrt vintertid.

Se till att fästa din paviljong ordentligt i marken för att den ska stå stabilt och inte vinden ska skada den. Tänk på att tak och väggar i tyg inte är rustade för att klara av extrema väder, oavsett om paviljongen är fäst i marken eller ej. Vi rekommenderar alltid att ta in parasollet/paviljongen/pergolan efter säsong för att förlänga livslängden. Väljer man att ha den uppställd under vintern måste duken under alla omständigheter monteras ner och förvaras torrt.