ULLMATTOR

Ull är ett naturligt material som är både slitstarkt och smutsavvisande. Under första veckorna brukar mattan ge ifrån sig ullfibrer som blivit överflödigt sedan tillverkningen. För att undvika att smuts sätter sig i mattan bör en ullmatta dammsugas regelbundet, förslagsvis minst en gång i veckan. Detta för att både sand, grus och liknande utsätter materialet för slitage. Använd en lagom kraftfull dammsugare med ett plant munstycke för att minska slitaget. Ett mattunderlägg håller mattan på plats, vilket också skyddar mattan från slitage.

Fläckar på ullmattor bör avlägsnas omedelbart, använd hushållspapper eller en ren trasa för att snabbt absorbera upp. Är fläcken redan absorberad i mattan kan en trasa med varmt vatten vara en bra lösning, skulle inte endast ljummet vatten vara tillräckligt kan en liten mängd milt rengöringsmedel tillsättas. Gnid inte på fläckarna utan fukta och sug upp, arbeta försiktigt från ytterkanterna och in mot mitten av fläcken. Professionell rengöring rekommenderas för bästa resultat. Ullmattor ska inte kemtvättas.

Vid exponering direkt i solljus kan ullmattor missfärgas. Se därför till att exponering blir lika genom att regelbundet rotera mattan. Detta kommer ge ett jämt slitage. Dra inte bort några lösa ändar från mattan, klipp isåfall med en sax.

 

JUTEMATTOR

Klipp bort lösa ändar med sax, dra aldrig. Eventuella fläckar bör behandlas omgående med en ofärgad trasa genom att direkt absorbera upp mycket som möjligt. Regelbunden försiktig borstning och dammsugning är att föredra för att minska risken att damm och smuts sätter sig ner i fibrernas rötter.

Jutemattor är endast anpassade för inomhusbruk, exponering av direkt solljus kan leda till missfärgningar, se därför till att rotera mattan regelbundet. Mattan bör inte användas i fuktiga rum som kök, källare, hall eller badrum. Lägg inte mattan i en lufttät plastpåse. Kemtvätta eller vik inte mattan. En professionell rengöring rekommenderas för bästa resultat.

POLYESTERMATTOR

Använd en dammsugare med ett munstycke utan borsta och dammsug regelbundet. Skulle det bli eventuella fläckar på mattan bör fläckarna behandlas omgående med en fuktad trasa eller hushållspapper. Rengör försiktigt, borstar kan skada mattan och färgade eller mönstrade trasor kan överföra sin färg på mattan. Använd rengöring som är anpassat för polyestermattor vid svårare fläckar.

Rengör och blöt inte mattan med för mycket vatten, det kan resultera i mögel. Låt mattan lufttorka ordentligt, om stora områden blivit blött är en fläkt eller mattork bra för att få den torr snabbare.

BOMULLSMATTOR

Bomullsmattor får inte tvättas eller torktumlas. Fläckar ska behandlas omgående med ofärgad trasa för att snabbt absorbera upp så mycket som möjligt. Regelbunden och försiktig borstning och dammsugning är att föredra för att minska risken att damm och smuts sätter sig ner i fibrernas rötter.

Direkt solljus kan leda till missfärgning, se därför till att rotera mattan för jämn exponering.

VISKOSMATTOR

Klipp bort lösa ändar med sax, dra aldrig. Eventuella fläckar bör behandlas omgående med en ofärgad trasa genom att direkt absorbera upp mycket som möjligt. Regelbunden och försiktig borstning och dammsugning är att föredra för att minska risken att damm och smuts sätter sig ner i fibrernas rötter. Viskosmattor är endast anpassade för inomhusbruk, exponering av direkt solljus kan leda till missfärgningar, se därför till att rotera mattan regelbundet.

Mattan bör inte användas i fuktiga rum som kök, källare, hall eller badrum. Linjer och veck kan förekomma över mattans bredd när du rullar ut den, vilket är fullt normalt. Linjerna är tryckmärken som blivit till av att mattan rullas under transport. Tryckmärkena kommer att försvinna gradvis efter regelbunden dammsugning och vardaglig användning.